Ransomware

Waarschijnlijk de meest gehoorde kreet op ICT-afdelingen. Maar wat is nu eigenlijk ransomware en wat kun je er tegen doen? Ransomware is een chantagemethode via het internet door middel van malware. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is een programma dat gegevens (of zelfs in enkele gevallen de gehele computer) versleuteld en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de bestanden weer te ‘bevrijden’. Versleutelen wordt gedaan met coderingen die effectief onkraakbaar zijn.

Wat zijn de gevolgen… van Ransomware?

De gevolgen zijn redelijk destructief. De bestanden zijn zonder sleutel om ze te ontsleutelen, niet meer te lezen. De makers van ransomware beloven u dat wanneer er betaald wordt, de sleutel toegezonden wordt. Dit is echter niet 100% gegarandeerd. De overheid adviseert u daarom nooit te betalen. Wanneer u wel betaald dan houdt u ook mede deze chantagemethode in stand, immers zolang het geld oplevert blijven deze criminelen actief.

Waar moet u voor zorgen

U moet zorgen voor een goede back-up van uw bestanden en deze regelmatig testen. Wanneer u een goede back-up heeft kunt u nadat u de malware verwijderd heeft de bestanden weer terug zetten. Belangrijk is dat u zich bewust bent van deze manier van criminaliteit. Het merendeel van de ransomware aanvallen ontstaat omdat een gebruiker van een computer onbewust op uitvoerbare bijlages (nepfacturen) en linkjes in e-mail klikt en daardoor het proces onbedoeld start.

Anti-Ransomware Tools

Zijn er dan geen geautomatiseerde middelen om ransomware tegen te gaan? Ja en Nee, in ieder geval zullen de huidige virusscanners u niet goed kunnen helpen. Ze zijn er simpelweg niet voor gemaakt om dit te herkennen.

Gelukkig zijn er wel applicaties die u kunnen helpen. Dit zijn applicaties die meekijken op uw computer en kunnen zien dat een proces zich ongewoon gedraagt. Deze applicaties zijn in staat om het proces te stoppen en de verandering ongedaan te maken vanaf het punt dat de malware gestart werd.

 

Bent u geïnteresseerd in deze anti ransomware oplossingen neem dan contact op met KMC Solutions.