EBS laat IT-omgeving vernieuwen door KMC Solutions

“We moeten kunnen vertrouwen op onze kantoorautomatisering”

De Rotterdamse haven is een van de meest dynamische plekken ter wereld. Duizenden schepen varen hier dag en nacht in en uit. Te midden van dit tumult heeft European Bulk Services (EBS) zich comfortabel genesteld. Op twee strategische plekken behandelen zij jaarlijks zo’n twaalf miljoen ton drogebulkproducten. Om dat allemaal in goede banen te laten lopen, is een goed werkende IT-omgeving van levensbelang. Daarom schafte EBS onlangs nieuwe hard- en software aan bij KMC Solutions.

“De goederen die bij ons binnenkomen, zoals zand, kolen, erts, maïs en gerst, slaan wij op en over”, legt Thiery van der Veeke, systeembeheerder bij EBS, uit. “Wij passen als het ware op de producten voor de eigenaren. Als een klant zijn goederen verkocht heeft, komt hij – of zijn koper – het weer ophalen. Wat we in huis hebben, waar alles ligt, van wie het is, al die gegevens slaan we op in onze partijadministratie.” Het is noodzakelijk dat EBS altijd toegang heeft tot de gegevens, zegt Thiery. “We zijn een 24 uursbedrijf. We moeten dus altijd over onze programma’s kunnen beschikken en dus kunnen vertrouwen op onze kantoorautomatisering.”

Een-op-een vervangen
Dat vertrouwen begint met betrouwbare apparatuur. Daarom staat er sinds enkele weken fonkelnieuwe hardware in de serverruimte van EBS. “De hardware die we hadden, was al vijf jaar oud. Dan houdt het een beetje op in serverland”, lacht Thiery. “We hebben daarom alles een-op-een laten vervangen door KMC Solutions. Daarop voortbordurend, hebben we van alle software die we gebruiken de nieuwste licenties aangekocht.”

HPE
Voor de hardware koos EBS voor de apparatuur van Hewlett Packard Enterprise (HPE). “Daar hebben we ervaring mee en we zijn er tevreden over”, verklaart Thiery deze keuze. “De stabiliteit van de apparatuur is goed; we hebben nooit last van storingen.” Daarnaast maakte EBS een uniformiseringsslag in de software. “Op onze locatie in Europoort werken we met Citrix voor de online werkplekken, maar op onze locatie in Laurenshaven gebruikten we een ander besturingssysteem. Dat maakte mijn werk best lastig. Wat in de ene omgeving wel werkte, werkte in de andere niet en omgekeerd. Ook voor onze medewerkers – die dan weer op de ene en dan weer op de andere locatie werken – was dat onhandig. Alleen, onze oude servers konden de migratie niet aan. Dus toen die vernieuwd werden, was dat meteen dé gelegenheid om in één keer alles gelijk te trekken.”

Geen migratieproblemen
Thiery is zeer tevreden over de dienstverlening van KMC Solutions. “Wij werken al jaren samen met KMC. Het is een niet zo heel grote partij en ze zitten dichtbij. Als er iets is, staat er niet alleen snel iemand bij ons op de stoep, diegene weet ook nog eens wat hier staat. Dat is een prettige gedachte.” Ook over de recente werkzaamheden is Thiery erg te spreken. “Omdat wij niet het hele systeem even plat kunnen leggen, moesten de installatie en migratie gefaseerd plaatsvinden. KMC ging daar heel flexibel mee om. We hebben ook weinig tot geen problemen gehad met de migratie, wat toch een ingrijpend proces is. Ik had er eigenlijk meer verwacht. Dat was een prettige verrassing!”