Gemeente Castricum

Gemeente Castricum heeft AirWatch Mobile Device Management ingezet om de migratie van hun ICT omgeving van Novell naar Microsoft te vereenvoudigen.

Castricum is gelegen in de delta van het Oer-IJ, de vroegere monding van het IJ tussen Heemskerk en Limmen. Aan de stroomgeulen in deze delta vormden zich oeverwallen waarop de eerste bewoners akkerbouw bedreven, de zogenaamde geestgronden. Tegenwoordig beslaat de Gemeente Castricum 60km2 en telt het ongeveer 34.260 inwoners.

Een grote verantwoordelijkheid voor de medewerkers van de Gemeente Castricum, welke al sinds jaar en dag gebruik maakten van een ICT omgeving op basis van Novell. Het besluit om de ICT omgeving grondig te moderniseren, op basis van Citrix en Microsoft bracht dan ook grote uitdagingen met zich mee. Vooral omdat de migratie in één weekend afgerond moest zijn.

Zo moesten in dit betreffende weekend 275 smartphones en tablets over van de Novell naar de Microsoft omgeving. KMC Solutions heeft advies gegeven om de toestellen, grotendeels bestaand uit Samsung Android en iOS (iPads) toestellen, te gaan beheren met het Enterprise Mobility Management (EMM) systeem van AirWatch.

De Gemeente heeft besloten om AirWatch af te nemen vanuit het Datacenter van KMC Solutions welke wordt gehost vanuit het Datacenter Rotterdam, zodat de Gemeente hier geen omkijken naar heeft. Het grote voordeel is dat er nog maanden tijd was voordat de daadwerkelijke migratie plaatsvond om de toestellen aan te sluiten op het EMM platform. Zodoende kon in alle rust de migratie worden voorbereid. Tijdens het migratieweekend kon met één druk op de knop, alle toestellen worden over gezet van Novell GroupWise naar Microsoft Exchange.

Richard Tuininga verteld: “Niet alleen werd het EMM platform gebruikt voor het vergemakkelijken van de migratie. Door de toenemende mobiliteit van de gebruikers, waardoor meer en meer informatie op tablets wordt opgeslagen, wordt ook de beveiliging evenredige belangrijker. Zo worden bijvoorbeeld toestellen, welke niet worden beheerd door de EMM software van AirWatch, de toegang tot email, agenda en contacten ontnomen.”

Daarnaast wordt het beheer van de toestellen eenvoudiger. Een nieuw toestel krijgt via dit platform de Exchange instellingen, Wifi code, toegangscode en eventuele restricties geïnstalleerd. Daarnaast worden ook applicaties uitgerold welke nodig zijn voor de werkzaamheden van de desbetreffende gebruiker.