Corkstraat 46, 3047 AC Rotterdam

Groosman

Uitdaging

Het bouwen van een een BIM oplossing, middels Autodesk Revit, welke “any place, any time”, beschikbaar is.

 

“Ik merk echt geen verschil met mijn grafische werkstation”
Mark Verbeek, IT Coördinator

 

Wat is BIM

BIM is een werkmethodiek waarbij in een 3D Bouw Informatie Model (BIM) integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector.

BIM is gebaseerd op werken middels één model (database) waarin gegevens van de architect, constructeur, installateur en aannemer worden verwerkt. In dit model is direct zichtbaar hoe de verschillende disciplines zich naast elkaar gedragen.

De grote kracht van virtueel bouwen met een Bouw Informatie Model is integraal samenwerken. Bij een integrale samenwerking kunnen alle partijen hun kennis en informatie kwijt in het model. Daar zit ook direct de grootste uitdaging. De verschillende disciplines aan het bouwwerk worden door verschillende bedrijven gedaan, die meestal ieder met hun eigen soort 3D BIM-software werken. De grootste hobbel in het samenwerken is dan ook het uitwisselen van 3D BIM-gegevens.

Het integraal samenwerken in een BIM biedt voordelen voor alle partijen binnen het bouwproces. Het organiseren van een BIM, zoals het verdelen van de rollen en verantwoordelijkheden, is een grote uitdaging.

Oplossing

Uitgaande van any time, any place, kan het niet anders dan dat het te bouwen systeem vanaf het internet beschikbaar is. Daarnaast moet de verwerkingscapaciteit niet op de werkplek liggen omdat anders de immense modellen over het internet getransporteerd gaan worden.

KMC Solutions heeft deze uitdagingen voor Groosman weten in te vullen middels een Citrix XenDesktop oplossing.De basis van de oplossing wordt gevormd door een server met daarin een zogenaamde Gridkaart. Een Gridkaart is een grafische kaart die in delen aan een virtuele Desktop toegewezen kan worden.

De gebruikers werken met deze virtuele Desktop als of ze met een krachtig werkstation met grafische kaart aan het werk zijn. Het slimme van deze oplossing is dat het model, de verwerkingscapaciteit en de grafische capaciteit bij elkaar blijven en middels een intelligent en efficiënt protocol (HDX 3D PRO) alleen toetsenbord en beeldscherm informatie heen en weer gezonden wordt naar de werkplek.

Beheer

De oplossing is ook een fikse besparing in het beheer. In het verleden werden alle releases van de software apart op de werkstations geïnstalleerd, nu wordt slechts het “Golden Image” aangepast en automatisch uitgerold. Ook is het versie beheer van de applicatie nu beter onder controle.

Slotsom

Groosman heeft geïnvesteerd in een slimme, schaalbare oplossing, die het (thuis) werken met BIM en het samenwerken met andere partijen in BIM efficiënt mogelijk maakt. Groosman heeft de slogan “Made to Meet” hiermee werkelijkheid gemaakt.

Over Groosman

Groosman madetomeet small“Made to Meet” maken wij waar door onze integrale manier van denken en samenwerken. Wij stellen ons open voor onze omgeving, onze gebruikers en onze partners, zodat wij blijven leren en ons bewust zijn van onze nalatenschap.

Onze architecten en ingenieurs werken nauw samen met het eenduidige doel dat mens, omgeving, functionaliteit en esthetiek elkaar versterken. Dat er duurzame en prettige verblijfsomgevingen ontstaan die mens en omgeving verrijken.

Wij kiezen bewust voor deze integrale benaderingswijze. Wij ervaren iedere dag dat design en engineering elkaar versterken, ook als ze zelfstandig ingezet worden. Wij zoeken op alle fronten actief naar verdieping, interactie, samenwerking en innovatie. Wij houden van transparantie en staan in open communicatie met onze omgeving en met elkaar. Geen open eindjes, zeggen wat je doet en doen wat je zegt.

Wij zijn nooit klaar met dromen. Dromen voor onszelf en voor onze omgeving. Met creatieve en (nieuwe) technologische toepassingen ontwikkelen wij unieke oplossingen voor iedere opgave. Wij zijn kritisch op onszelf en motiveren onze partners, zodat we blijven leren. Zo versterken wij elkaar!

Zie ook: www.groosman.com